De Nederlandse Kafka-kring

Laden Evenementen

« overzicht komende activiteiten

17 juni 2014 @ 20:00 - 22:30

Franz Kafka & James Joyce — Kafka-lezing 2014

Salon Saffier
Wijde Doelen 8A
Utrecht, Nederland

Kafka & Joyce

Inha­kend op het XXIV International James Joyce Symposion in Utrecht in juni 2014 organiseert de Kafka-Kring in het jaar van Kafka’s 90ste sterfdag op dinsdag 17 juni een avond rond de ‘wereld­auteurs’ én tijdgenoten Franz Kafka en James Joyce. Kafka en Joyce — beiden met een enorme invloed op de literatuur na hen — hebben een paar aspecten gemeen: hun fascinatie voor taal en het feit dat ze beiden kort of lang in het Habsburgse rijk hebben gewoond en bovendien dat zij de Eerste We­reldoorlog hebben meegemaakt. Verder speelt de stad een belangrijke rol in hun beider werk.

Met name deze thema’s zullen aan bod komen in het programma van deze avond. Joyce-specialist en Kafka-kenner Maria Kager zal een inleidende lezing (in het Engels) houden over beide auteurs en hun werk. Daarna zal een aantal teksten van beide schrijvers over de thema’s stad en Eerste Wereldoorlog worden voorgedragen door acteur Genio de Groot (Kafka) in het Duits en onderzoekster/actrice Alana Gillespie (Joyce) in het Engels (mogelijk met synchrone tekst­projectie in resp. Engels en Nederlands).

Met intermezzi in beeld en geluid betreffende beide schrijvers.

Over de sprekers:


Kager kl
Maria Kager (1978) kreeg na haar studie vergelijkende literatuurwetenschap een aanstel­ling aan Rutgers University (New Jersey, USA), waar ze werkte aan haar proefschrift en college gaf over onder andere Joyce en Kafka. Dit voorjaar volgt haar promotie op The Bilingual Imagination: Joyce, Beckett, Nabo­kov and the Making of Modern Fiction aan zowel Rutgers University als de Universiteit van Antwerpen.  Na­jaar 2011 verscheen van haar ‘Of Sirens Silent and Loud: The Language Wars of Joyce and Kafka’ in de James Joyce Quarterly. Aan de Antwerpse universiteit is ze nu betrokken bij het Samuel Beckett Digital Manuscript Project. Ook aan het Joyce-kongres levert ze een bijdrage.

 

genio de GrootGenio de Groot (1953) kreeg zijn to­neelopleiding in Utrecht. Hij vervulde rollen in vele toneel- en filmproducties en deed enkele regies. Sinds 2013 brengt hij de prachtige voorstelling De onzichtbare verzameling naar het wonderlijke verhaal van Stefan Zweig op de planken. Komende herfst speelt hij in het toneelstuk De ontdekking van de hemel naar het bekende boek van Harry Mulisch de rol van de auteur. Zie verder www.geniodegroot.nl.

 

Alana GillespieAlana Gil­lespie (1980), dochter van een Ierse(!) vader en een Amerikaanse moeder, is editor, vertaler en geaffilieerd literatuuronderzoeker bij het Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek aan de Universiteit Utrecht. Ze heeft een ruime acteerervaring, is semi-professioneel theatermaker en werkt momenteel aan een boek over Flann O’Brien.

 

 

 

Entrée: € 10,00 — donateurs Kafka-Kring gratis. Inlichtingen & reserveringen: 030 6701020 of m.vandorst@inter.nl.net.