De Nederlandse Kafka-kring

Laden Evenementen

« overzicht komende activiteiten

7 februari 2014 @ 19:30 - 23:30

Kafka goes pop: de Kafka Band

EYE
IJpromenade 1
Amsterdam,

Kafka band1De Kafka Band – een initiatief van de Tsjechische kunstenaars Jaromír Švejdík en Jaroslav Rudiš – hervertelt de beklemmende roman Het Slot van Franz Kafka in de taal van strips en rockmuziek. Een zes man sterke band speelt rocksongs, opgebouwd rondom fragmenten uit Het Slot, met op de achtergrond projecties uit de graphic novel die Švejdík onlangs van Het Slot maakte. De twee optredens van de Kafka Band in EYE op 7 februari vormen de spetterende afsluiting van een hele reeks aan Kafka gerelateerde activiteiten, georganiseerd in het kader van de expositie The Quay Brothers Universum.

De Kafka Band

De setlist van de Kafka Band bestaat uit tien nummers die als het ware de soundtrack vormen bij Het Slot, Kafka’s roman uit 1922 over de landmeter K. die aankomt in een hem vijandig gezind dorp en steeds wanhopigere pogingen doet om in gesprek te komen met de in een mysterieus slot zetelende machthebbers. De nummers zijn geschreven door Jaroslav Rudiš, een gelauwerd schrijver, en Jaromír Švejdík, die behalve als striptekenaar in Tsjechië bekend is als de frontman van de succesvolle rockband Priessnitz. Bij het concert worden videoprojecties gebruikt uit de verstripping van Het Slot die Švejdík dit jaar samen met David Zane Mairowitz maakte en die
inmiddels in het Engels, Duits en Tsjechisch verschenen is. Van het nummer “Ankunft” staat op Youtube een videoclip.

Kafka Band CastleRudiš en Švejdík hadden eerder succes met een project dat zich op het snijpunt van literatuur, muziek en strips begeeft. In de periode 2005-2008 maakten zij de duistere graphic novel Alois Nebel – over een stationschef in de afgelegen Tsjechisch-Poolse grensstreek die geplaagd wordt door trauma’s uit de roerige twintigste-eeuwse geschiedenis van Midden- Europa. De gelijknamige animatiefilm won in 2012 de European Film Award. Rudiš en Švejdík gingen op tournee met een muzikaal programma rondom Alois Nebel dat ondersteund werd met projecties uit de strip en traden in 2013 ook op tijdens het Holland Animation Film Festival in Utrecht.

Twee optredens: om 19.30 en om 21.30 u.
In de middag (precieze tijd wordt nog bekend gemaakt) gesprek met Jaroslav Rudiš bij Slavic Delights.