De Nederlandse Kafka-kring

Laden Evenementen

« overzicht komende activiteiten

7 mei 2016 - 30 juli 2016

À la folie/to insanity

De Brakke Grond
Nes 45
Amsterdam, Nederland

VerhaestMomenteel is in De Brakke Grond in Amsterdam een tentoonstelling te zien van de Vlaamse multimediakunstenares Alex Verhaest, geïnspireerd door Kafka’s ‘Die Verwandlung’. Op de website van De Brakke Grond valt te lezen:

‘Gregor en Grete verstaan elkaar niet meer. Hun gemeenschappelijke taal, voorheen gebaseerd op liefde, is verdwenen. Zij verwijt hem dat hij in een akelig schaaldier is veranderd, hij vindt dat zij verworden is tot een soort weekdier. Met een falend geheugen en steeds weer andere versies van eenzelfde verhaal, raken toeschouwer en personage verstrikt in een valse geschiedenis.

Voor de interactieve video-installatie À la folie / to insanity, liet experimenteel filmmaakster Alex Verhaest zich inspireren door de personages Gregor en Grete uit de roman De Gedaanteverwisseling van Franz Kafka. In de wereld van Verhaest is de metamorfose, van mens naar schaal- en weekdier, vooral ook letterlijk te nemen. Niet in staat het eigen gevoel te verwoorden, resten Gregor en Grete niets anders dan verschrompeling. Hoe langer je voor À la folie / to insanity,Verhaests bevreemdende video-installatie staat, hoe meer de bijna klassieke tableaux vivants tot leven komen. Een sensor registreert hoe lang je voor het scherm staat en bepaalt indirect de mate waarin de geanimeerde personages hun verhaal vertellen. Doordat de kijker in interactie gaat met het werk, groeit het verhaal, en daarmee de woede van Gregor en Grete. Wie denkt stil te getuigen, krijgt alsnog vieze handen.’

Alex Verhaest als ‘getuige van een Kafkaiaans drama’.